Apple Intelligence: l’estrategia, el negoci, el futur

Temps de lectura: 3 minuts

 

L’últim WWDC es va fer fa una setmana, i es va centrar principal en la nova aposta de la companyia, la seva última innovació, Apple Intelligence. S’ha anunciat que aquest sistema incorporarà capacitats avançades d’intel·ligència artificial (IA) per millorar l’experiència d’usuari i potenciar la funcionalitat dels seus dispositius. Anem a veure en detall la seva disponibilitat, l’estratègia de negoci conjunta d’Apple i OpenAI, les capacitats i novetats d’Apple Intelligence, i com Apple manté el seu enfocament gairebé obsessiu en el control i la seguretat dels seus productes.

Disponibilitat i Estratègia i Negoci d’Apple i OpenAI

Apple Intelligence estarà disponible amb el llançament d’iOS 18, previst per a la segona meitat de l’any vinent. Inicialment, aquesta actualització es desplegarà als Estats Units, amb una expansió gradual a altres mercats internacionals.

L’estratègia conjunta entre Apple i OpenAI vol oferir una experiència d’usuari molt enriquida mitjançant la integració al màxim nivell d’aquestes tecnologies. OpenAI aporta la seva expertesa en IA amb ChatGPT, mentre que Apple assegura una integració seamless dins del seu ecosistema. Aquest acord permetrà a Apple reincorporar-se a la cursa de la innovació en IA, on s’estava quedant enrere, alhora que OpenAI amplia el seu mercat amb els milions d’usuaris d’Apple.

Capacitats i Novetats d’Apple Intelligence

Inicialment Apple no confiava massa en la IA. Encara representava el seu paper de companyia seriosa i aplicada que posava ordre a tota tecnologia emergent, i l’estrenyia o modificava perquè encaixes dins de la seva visió endreçada i segura del seu ecosistema. Ara, però, amb Apple Intelligence ens promet incorporar la IA dins del seu ecosistema, la seva assignatura pendent, amb millores significatives en funcionalitats com el reconeixement de veu, la fotografia, la predicció de text, i la gestió personalitzada de tasques. Apple Intelligence ofereix funcions com la generació d’emojis, la modificació de fotos i una millor comprensió del context, tot sense necessitat de connexió constant a la xarxa. A més, Apple Intelligence estarà fortament integrada amb Siri, augmentant les seves capacitats de resposta.

Apple Intelligence es basa en models de llenguatge grans de més de 30 000 milions de paràmetres, refinats, curats i perfeccionats per la mateixa Apple per orientar-los a tasques específiques. Aquestes tasques es concentren en uns controladors anomenats “Adapters” que s’encarreguen de respondre i processar la informació al dispositiu. Els Adapters canvien dinàmicament segons les necessitats del sistema, permetent així modificar la informació de cadascun d’ells de forma dinàmica i escalar fàcilment a nous Adapters si apareixen nous casos d’ús. Els models refinats es descarreguen en models locals al mateix dispositiu, amb uns 3 000 milions de paràmetres, llestos per ser utilitzats en local. Sembla que aquests models locals no ocuparan molt més que els sistemes operatius actuals en l’emmagatzematge intern del dispositiu.

Enfocament en Seguretat i Control

Ja hem dit que si per alguna cosa es coneix Apple és per la seva atenció gairebé obsessiva per la seguretat i el control de les seves plataformes, diferència d’OpenAI, que sovint utilitza un enfocament més obert i col·laboratiu en el desenvolupament de les seves tecnologies. Amb Apple Intelligence, aquest compromís es manté. Apple assegura que totes les dades processades per la seva IA es gestionaran amb el màxim nivell de privacitat i seguretat. Això implica l’ús de tècniques avançades de xifratge i el processament de dades localment en el dispositiu, sempre que sigui possible, per minimitzar els riscos de seguretat.

Apple Intelligence es basa al 100% en tecnologia, amb models de llenguatge entrenats i perfeccionats per la mateixa Apple. ChatGPT és només un complement que es pot desactivar en qualsevol moment. Això permet a Apple oferir una experiència personalitzada i segura, garantint que els usuaris tinguin control total sobre les dades processades pels seus dispositius, però ens porta a la següent pregunta, quin xip pot aguantar aquest processament en un telèfon mòbil?, tornarem a tenir un iPhone 12 amb problemes de sobrecalfament?

Conclusió

Apple Intelligence representa un pas important en l’evolució de la tecnologia d’Apple, aportant capacitats avançades d’IA als seus dispositius i oferint una experiència d’usuari millorada. Els que han tingut l’ocasió de provar-la estan molt impressionats per les noves capacitats de Siri i com gestiona la resposta a preguntes en llenguatge natural del usuari, sovint caòtiques o contradictòries, i la naturalitat i precisió de les respostes. Les primeres impressions apunten al fet que Apple pot reincorporar-se a la cursa de la IA i oferir un nou servei, un nou producte com ells diuen “la IA per a la resta de nosaltres” on tindrem assistents intel·ligents, però sense pompositat ni màgia… orientat a donar resposta de forma natural i pràctica.

Desplaça cap amunt